Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Påsktårta med apelsin och choklad

10 - 12 bitar
Påsktårta med apelsin och choklad
Foto: TV4
Från Mitt kök

Underbar tårta med chokladkräm, apelsinsylt och vispad grädde. Täcks med marsipanlock. Perfekt till påskfirandet.

1 april 2015
Visa mer
10 - 12 bitar

Du behöver

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • 80 g potatismjöl (1 dl)
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 0,5 citron, zesten
  • smör och ströbröd till formen

Chokladkräm

  • 100 g mörk choklad, 70 %
  • 60 g äggula (4)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 20 g maizena majsstärkelse (2,5 msk)
  • 1 vaniljstång
  • 350 g mjölk, 3 % (3,5 dl)
  • 25 g osaltat smör

Dränkning

  • 2 apelsiner, saften
  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • cointreau, att smaksätta med

Montering

  • 5 dl vispad grädde
  • 4 msk apelsinsylt eller -marmelad
  • 1 marsipanlock i önskad färg
  • potatismjöl, till kavling

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  3. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
  4. Sikta i lite i taget av mjöl blandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i citronzest och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min. Gör ett stickprov.
  5. Ta ut ur ugnen och låt botten kallna. Skär botten i 3 delar.
  6. Chokladkräm
    Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
  7. Blanda äggula, socker, maizena i en annan bunke.
  8. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna och lägg det tillsammans med mjölken i en kastrull. Koka upp mjölken och blanda ner den ordentligt i ägguleblandningen. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omrörning tills blandningen tjocknar till en kräm.
  9. Häll krämen över chokladen, klicka i smöret och blanda tills chokladen har smält. Täck med plastfolie och låt stå i kylen 1 timme tills den svalnat helt.
  10. Dränkning
    Pressa ut saften ur apelsinerna, koka upp det tillsammans med strösocker och smaksätt med Cointreau. Ställ åt sidan och låt svalna.
  11. Montering
    Ta den översta av de tre tårtdelarna, vänd upp och ner. Med en pensel, dränk botten med apelsinlagen. Fortsätt med ett lager chokladkräm samt ett tunt lager grädde.
  12. På med nästa botten och dränk även den med apelsinlag, samt ett lager apelsinsylt eller -marmelad och chokladkräm.
  13. På med sista botten, dränk och avsluta med att stryka upp tårtan med grädde. Ge den en kupolformad topp och håll den slät med grädde runt om.
  14. Kavla ut marsipanen så den är ca 3-4 mm tunn, använd potatismjöl så den inte fastnar. När den är tillräckligt stor för att täcka tårtan, rulla upp den på en pinne och rulla ut den över tårtan. Pressa dit den försiktigt så den sitter på plats. Dra med handen längs sidan så den fastnar. Skär sedan bort överbliven marsipan och låt stå i kylen minst en, två timmar så den sätter sig. Servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept