Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Päronpaj med mandel

10 - 12 bitar
Päron- och mandelpaj
Foto: tv4
Från Mitt kök

Päron- och mandelpaj - mördegsbotten fylld med vaniljkokta päron och mandelkräm. Världens godaste fika!

26 februari 2014
Visa mer
10 - 12 bitar

Du behöver

Mandelkräm

  • 60 g äggula (4 stycken)
  • 60 g socker (0,75 dl)
  • 15 g maizena majsstärkelse (1,5 msk)
  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g mjölk, 3 % (2,5 dl)
  • 300 g mandelmassa
  • 100 g flisad mandel att strö över

Vaniljkokta päron

  • 1 vaniljstång
  • 250 g torrt vitt vin (2,5 dl)
  • 700 g vatten (7 dl)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 4 medelstora hårda päron

Mördegsbotten

  • 90 g florsocker (1,5 dl)
  • 270 g vetemjöl (4,5 dl)
  • 180 g rumstempererat smör
  • 20 g äggula (1)

Garnering

  • florsocker att pudra över

Gör så här

  1. Mandelkräm
    Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och vispa sedan ner den varma mjölken i bunken. Blanda väl och häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
  4. Koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen har tjocknat till en kräm. Häll ner krämen i en bunke och låt den svalna i kylen.
  5. Riv mandelmassan och blanda i omgångar ner vaniljkrämen i den till en slät mandelkräm.
  6. Vaniljkokta päron
    Dela vaniljstången på längden, skapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull.
  7. Tillsätt vin, vatten och strösocker. Koka upp och skala under tiden päronen. Dela dem i halvor och gröp ur kärnhusen med en sked.
  8. Lägg ner halvorna i kastrullen och låt dem sjuda tills de har blivit mjuka 10-15 minuter. Ställ åt
    sidan och låt svalna i lagen.
  9. Mördegsbotten
    Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
  10. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock platta. Fodra en fyrkantig form med löstagbar kant, 22 × 22 cm, alternativt en rund form, 24 cm i diameter, med degen.
  11. Sätt ugnen på 190 grader. Fördela mandelkrämen jämnt i formen. Låt päronen rinna av och lägg dem på krämen.
  12. Strö flisad mandel över krämen och päronen, grädda mitt i ugnen i 30–32 minuter.
  13. Låt svalna och pudra florsocker över före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept