Körsbärspaj

Spela video Körsbärspaj
Foto: TV4
Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Har du frysta körsbär som du vill baka något gott på? Spana in detta ljuvliga recept på körsbärspaj! Servera med vaniljglass och du är i körsbärshimlen.

29 oktober 2014
4 h

Du behöver

Pajdeg

  • 360 g vetemjöl, (6 dl)
  • 2 g salt, (0,25 tsk)
  • 18 g florsocker, (2 msk)
  • 260 g osaltat smör, kylskåpskallt
  • 75 g iskallt vatten, (0,75 dl)

Fyllning

  • 600 g frysta körsbär
  • 260 g strösocker, (3 dl)
  • 35 g maizena, (4 msk)
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron

Servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda de torra ingredienserna i matberedare. Dela smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren. Pulskör tills blandningen precis börjar smula sig.
  2. Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop. Inte mer. Degen kan också snabbt arbetas ihop för hand i en bunke.
  3. Dela degen i 2 bitar och slå in dem i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 3 timmar.
  4. Kavla ut den ena degbiten till en 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna så att det blir ett överhäng på 1 cm.
  5. Fyllning
    Tina de frysta körsbären i en kastrull på låg värme.
  6. Blanda strösocker och maizena i en bunke och blanda det med körsbären. Tillsätt fröna från en vaniljstång och citronsaft. Värm på allt till en kompott i cirka 5 minuter.
  7. Sätt på ugnen på 190 grader. Häll i fyllningen i pajskalet, dekorera kanten med resterande deg och grädda mitt i ugnen på 190 grader i 40-45 min.
  8. Ta ut och låt svalna helt. Servera med vaniljglass.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept