Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Körsbärspaj

Körsbärspaj
Foto: TV4
Från Mitt kök

Har du frysta körsbär som du vill baka något gott på? Spana in detta ljuvliga recept på körsbärspaj! Servera med vaniljglass och du är i körsbärshimlen.

29 oktober 2014
Visa mer
4 h

Du behöver

Pajdeg

  • 360 g vetemjöl, (6 dl)
  • 2 g salt, (0,25 tsk)
  • 18 g florsocker, (2 msk)
  • 260 g osaltat smör, kylskåpskallt
  • 75 g iskallt vatten, (0,75 dl)

Fyllning

  • 600 g frysta körsbär
  • 260 g strösocker, (3 dl)
  • 35 g maizena, (4 msk)
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron

Servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda de torra ingredienserna i matberedare. Dela smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren. Pulskör tills blandningen precis börjar smula sig.
  2. Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop. Inte mer. Degen kan också snabbt arbetas ihop för hand i en bunke.
  3. Dela degen i 2 bitar och slå in dem i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 3 timmar.
  4. Kavla ut den ena degbiten till en 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna så att det blir ett överhäng på 1 cm.
  5. Fyllning
    Tina de frysta körsbären i en kastrull på låg värme.
  6. Blanda strösocker och maizena i en bunke och blanda det med körsbären. Tillsätt fröna från en vaniljstång och citronsaft. Värm på allt till en kompott i cirka 5 minuter.
  7. Sätt på ugnen på 190 grader. Häll i fyllningen i pajskalet, dekorera kanten med resterande deg och grädda mitt i ugnen på 190 grader i 40-45 min.
  8. Ta ut och låt svalna helt. Servera med vaniljglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept