Hallontartlette med lakritskolasås

koket.se
Hallontartlette med lakritskolasås
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Hallontartlette med lakritskolasås

18 ingredienser

Roy Fares ljuvliga mördegspajer fyllda med halloncurd och lakritskolasås. Ett bakverk att imponera med!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Mördeg

  • 120 g smör, rumstempererat
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 15 g äggula [1 st]
  • 100 g mörk choklad 70 %, till pensling

Halloncurd

  • 3 gelatinblad
  • 400 g hallonpuré (frysta och tinade hallon ca 600 g)
  • 110 g ägg [2 st]
  • 100 g äggula [6 st]
  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 2 limefrukter, färskpressad saft
  • 100 g osaltat smör

Lakritskolasås

  • lakritspasta (efter smak)
  • 50 g glykos
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 100 g grädde [1 dl]
  • 25 g smör

Garnering

  • 200 g färska hallon

Gör så här

Mördegsbotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
  2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra 8 pajformar med löstagbar kant, vars sidor mäter 8 cm i diameter ända upp på kanterna, skär sedan bort överflödig deg.
  3. Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter. Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg, i 10-12 minuter. Låt pajskalet svalna i formarna. Smält chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen som en fuktspärr.

Halloncurd

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa hallonen med en stavmixer och passera sedan purén genom en finmaskig sil så att du får 400 g hallonpure. Rör samman ägg och äggulor i en bunke.
  2. Koka upp puré, socker och limesaft och häll ner i bunken. Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Sjud på låg värme och under konstant omrörning tills curden börjar tjockna. Ta bort från plattan och häll över i en bunke.
  3. Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med gelatinet. Rör om tills smöret har smält. Låt svalna. Fördela halloncurden jämnt i pajskalen och låt stelna i kylen eller frysen.

Kolasås

  1. Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite av strösockret i taget tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om.
  2. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna helt. Smaksätt med lakritspasta efter smak. Toppa ett tunt lager över pajen och dekorera med hallon.