Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Hallontartlette med lakritskolasås

Hallontartlette med lakritskolasås
Foto: TV4
Från Mitt kök

Roy Fares ljuvliga mördegspajer fyllda med halloncurd och lakritskolasås. Ett bakverk att imponera med!

18 februari 2015
Visa mer
8

Du behöver

Mördeg

  • 120 g smör, rumstempererat
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 15 g äggula (1)
  • 100 g mörk choklad (70 %), till pensling

Halloncurd

  • 3 gelatinblad
  • 400 g hallonpuré (frysta och tinade hallon ca 600 g)
  • 110 g ägg (2)
  • 100 g äggula (6)
  • 130 g strösocker (1,5 dl)
  • 2 lime, färskpressad saft
  • 100 g osaltat smör

Lakritskolasås

  • lakritspasta efter smak
  • 50 g glykos
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 100 g grädde (1 dl)
  • 25 g smör

Garnering

  • 200 g färska hallon

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
  2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra 8 pajformar med löstagbar kant, vars sidor mäter 8 cm i diameter ända upp på kanterna, skär sedan bort överflödig deg.
  3. Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter. Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg, i 10-12 minuter. Låt pajskalet svalna i formarna. Smält chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen som en fuktspärr.
  4. Halloncurd
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa hallonen med en stavmixer och passera sedan purén genom en finmaskig sil så att du får 400 g hallonpure. Rör samman ägg och äggulor i en bunke.
  5. Koka upp puré, socker och limesaft och häll ner i bunken. Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Sjud på låg värme och under konstant omrörning tills curden börjar tjockna. Ta bort från plattan och häll över i en bunke.
  6. Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med gelatinet. Rör om tills smöret har smält. Låt svalna. Fördela halloncurden jämnt i pajskalen och låt stelna i kylen eller frysen.
  7. Kolasås
    Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite av strösockret i taget tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om.
  8. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna helt. Smaksätt med lakritspasta efter smak. Toppa ett tunt lager över pajen och dekorera med hallon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept