Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Grillad sockerkaka med grillade nektariner

1,5 h
6
Grillad sockerkaka med grillade nektariner
Foto: TV4
1,5 h
6

Du behöver

Sockerkaka med citron

  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 2 g bakpulver (0,25 tsk)
  • 2 g bikarbonat (0,25 tsk)
  • 230 g smör, rumstempererat
  • 400 g strösocker (4,5 dl)
  • 275 g ägg (5, rumstempererade)
  • 2 citroner, saften från 2 och skalet från 1

Nektariner

  • 6 nektariner
  • 3 msk honung

Servering

  • 300 g grädde
  • 8 g vaniljsocker
  • 1 kruka mynta

Gör så här

  1. Sockerkaka
    Sätt ugnen på 165 grader.
  2. Smöra och bröa en rund sockerkaksform, 24 cm i diameter och 8 cm djup, noggrant.
  3. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Vispa smör och socker vitt och fluffigt i en annan bunke.
  4. Vispa ner 1 ägg i taget i smör- och sockerblandning och därefter de torra ingredienserna i omgångar. Tillsätt citronsaft samt skal och vispa ihop till en slät smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 45–47 minuter. Prova med en sticka att kakan är genomgräddad.
  6. Låt kakan vara kvar i sin form i 20 minuter och stjälp sedan upp den på ett galler. Låt svalna helt.
  7. Servering
    Vispa grädde med vaniljsocker till lättvispat.
  8. Grilla 6 skivor sockerkaka 1 min på varje sida.
  9. Dela nektarinerna och pensla snittytan med honung. Lägg halvorna på grillen med snittytorna ned. Grilla på medelvärme tills nektarinerna är mjuka och varma 2-3 minuter.
  10. Servera de varma nektariner med en skiva grillad sockerkaka och lättvispad grädde, garnera med mynta.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept