Double chocolate cupcakes med havssalt

POPULÄRT
koket.se
Double chocolate cupcakes med havssalt
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Double chocolate cupcakes med havssalt

16 ingredienser

1 h

Ljuvliga cupcakes med chokladsmak både i muffins och frosting. Lite havssalt på toppen är pricken över i:et.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner st

Cupcakes

  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 3 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 5 g bikarbonat [1 tsk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 3 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 60 g kakao [1,5 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 120 g olja [1 dl + 2 msk]
  • 225 g vatten, hett [2,25 dl]

Chokladfrosting

  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 300 g osaltat smör, rumstempererat
  • 150 g florsocker [2,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 2 g salt [0,25 tsk]
  • ev flingsalt, att strö över

Gör så här

Cupcakes

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman ägg och olja lite lätt i en annan bunke.
  3. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott. Tillsätt lite i taget av hett vatten och blanda till en slät smet.
  4. Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt. Fyll formarna till 3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 17–18 minuter. Prova med sticka att cupcakesen är genomgräddade, låt svalna helt.

Chokladfrosting

  1. Hacka choklad och smält försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur.
  2. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en bunke Vänd ner den smälta chokladen och vänd runt tills allt är jämnt blandat. Om frostingen känns för lös kan den stå i kylen i 10 minuter och stelna till lite.
  3. Spritsa frosting på varje cupcake och strö över flingsalt om du vill.