Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Cinnamon rolls

3 h+
15 bullar
cinnamon rolls
Foto: tv4
Från Mitt kök

Kanelbullar på amerikanska. Dessa godingar är fyllda med mandelmassa, massor av smör och russin. Toppas med en läcker glasyr.

26 mars 2014
Visa mer
3 h+
15 bullar

Du behöver

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 45 g socker (0,5 dl)
  • 14 g kanel, malen (2 msk)
  • 80 g russin (1 dl)

Vetedeg

  • 30 g röd jäst
  • 200 g mjölk, 3 % (2 dl)
  • 410 g vetemjöl (7 dl)
  • 1 ägg (55 g)
  • 2 g salt (0,5 tsk)
  • 7 g kardemumma, malen (1 msk)
  • 80 g smör
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 1 ägg till pensling

Glasyr

  • 25 g mjölk (0,25 dl)
  • 20 g smör
  • 180 g florsocker (3 dl)
  • 3 g vaniljsocker (1 tsk)

Gör så här

  1. Fyllning
    Lägg mandelmassan i en bunke (grovriv den eventuellt först). Blanda ner smöret i omgångar och tillsätt socker samt kanel. Blanda ihop ordentligt.
  2. Vetedeg
    Smörj sidorna på en bakform, 32 x 22 cm, och täck bottnen med bakplåtspapper. Smula ner jästen i en bunke, gärna hushållsassistent.
  3. Värm mjölken till fingervarmt, häll den i bunken och lös upp jästen. Blanda i resterande
    ingredienser och kör någon minut på låg hastighet. Öka hastigheten och kör så i 8–10 minuter, eller tills degen känns spänstig och har fått en fin, glansig yta.
  4. Lägg ut degen på en mjölad arbetsyta och låt den vila 5-10 minuter. Kavla ut degen till en platta, 50 x 30 cm.
  5. Bred på fyllningen jämnt och strö över russinen. Rulla med lite spänning ihop till en rulle från långsidan.
  6. Dela degen i 15 bitar och lägg bitarna i formen. Täck bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, det tar 1 ½–2 timmar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg, sätt in formen mitt i ugnen och grädda i 18–22 minuter, bullarna ska få en fin gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna helt.
  8. Glasyr
    Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr. Häll glasyren över bullarna och låt den stelna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept