Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Chokladpavlova med maltesers

2-3 h
10
Chokladpavlova med maltesers
Foto: TV4
Från Mitt kök

Pavlova, denna underbara marängtårta som få kan motstå. Här är den härligt chokladig med chokladkräm, chokladsås och chokladgodis.

24 september 2014
Visa mer
2-3 h
10

Du behöver

Chokladkräm

  • 100 g mörk choklad, 70 %
  • 60 g äggula (5)
  • 75 g strösocker (0,75 dl)
  • 30 g maizena majsstärkelse (0,5 dl)
  • 3 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 350 g mjölk, 3 % (3,5 dl)
  • 20 g osaltat smör

Chokladpavlova

  • 75 g mörk choklad
  • 140 g äggvita (4 stora)
  • 220 g strösocker (2,5 dl)
  • 8 g maizena (1 msk)
  • 4 g vitvinsvinäger (1 tsk)

Chokladsås

  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 40 g kakao (1 dl)
  • 100 g grädde (1 dl)
  • 30 g smör

Garnering

  • 500 g grädde (5 dl)
  • 100 g choklad, hackad
  • 20 maltesers

Gör så här

  1. Chokladkräm
    Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Blanda äggula, socker, maizena och vaniljsocker i en bunke.
  2. Koka upp mjölken i en kastrull och blanda ner den ordentligt i ägguleblandningen. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills blandningen tjocknar till en kräm. Låt gå på värme ytterligare 2-3 minuter för att koka bort smaken av majsstärkelsen.
  3. Häll krämen över chokladen, klicka i smöret och blanda tills chokladen har smält. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills den är kall.
  4. Chokladpavlova
    Hacka chokladen lägg i en bunke, smält över ett vattenbad eller i mikron.
  5. Sätt ugnen på 150 grader.
  6. Vispa äggvitor till ett skum och tillsätt lite i taget av strösockret, vispa till en fast maräng. Tillsätt maizena och vitvinsvinäger och blanda försiktigt med en slickepott. Ringla i smält choklad och marmorera genom att vända runt max 2-3 gånger.
  7. Fördela marängen på två plåtar med bakplåtspapper och gör runda bottnar av marängen, cirka 18-20 cm i diameter.
  8. Grädda mitt i ugnen i cirka 60 minuter. Stäng av ugnen och låt stå där med ugnsluckan öppen tills ugnen har svalnat.
  9. Chokladsås
    Blanda strösocker och kakao i en kastrull, ha i grädde och smör. Koka upp på mellan värme i ca 5 minuter, rör mellan varven så den inte bränner fast. Koka till en fin och glansig chokladsås.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept