Chokladpavlova med maltesers

Chokladpavlova med maltesers
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Chokladpavlova med maltesers

19 ingredienser

2-3 h

Pavlova, denna underbara marängtårta som få kan motstå. Här är den härligt chokladig med chokladkräm, chokladsås och chokladgodis.

Ingredienser

portioner

Chokladkräm

  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 60 g äggula [5 st]
  • 75 g strösocker [0,75 dl]
  • 30 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 3 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 350 g standardmjölk [3,5 dl]
  • 20 g osaltat smör

Chokladpavlova

  • 75 g mörk choklad
  • 140 g äggvita [4 st]
  • 220 g strösocker [2,5 dl]
  • 8 g majsstärkelse [1 msk]
  • 4 g vitvinsvinäger [1 tsk]

Chokladsås

  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 100 g grädde [1 dl]
  • 30 g smör

Garnering

  • 500 g grädde, vispad (5 dl)
  • 100 g choklad, hackad
  • 20 maltesers

Gör så här

Chokladkräm

  1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Blanda äggula, socker, maizena och vaniljsocker i en bunke.
  2. Koka upp mjölken i en kastrull och blanda ner den ordentligt i ägguleblandningen. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills blandningen tjocknar till en kräm. Låt gå på värme ytterligare 2-3 minuter för att koka bort smaken av majsstärkelsen.
  3. Häll krämen över chokladen, klicka i smöret och blanda tills chokladen har smält. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills den är kall.

Chokladpavlova

  1. Hacka chokladen lägg i en bunke, smält över ett vattenbad eller i mikron.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Vispa äggvitor till ett skum och tillsätt lite i taget av strösockret, vispa till en fast maräng. Tillsätt maizena och vitvinsvinäger och blanda försiktigt med en slickepott. Ringla i smält choklad och marmorera genom att vända runt max 2-3 gånger.
  4. Fördela marängen på två plåtar med bakplåtspapper och gör runda bottnar av marängen, cirka 18-20 cm i diameter.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 60 minuter. Stäng av ugnen och låt stå där med ugnsluckan öppen tills ugnen har svalnat.

Chokladsås

  1. Blanda strösocker och kakao i en kastrull, ha i grädde och smör. Koka upp på mellan värme i ca 5 minuter, rör mellan varven så den inte bränner fast. Koka till en fin och glansig chokladsås.

Montering

  1. Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Spritsa eller bred ut hälften av chokladkrämen. Toppa med hälften av den vispade grädden. Lägg på den andra marängbottnen och upprepa med chokladkräm och vispad grädde.
  2. Toppa med maltesers, hackad choklad och chokladsås.