Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Chokladpaj med hallontryffel

1,5 h
12 - 14 bitar
Chokladpaj med hallontryffel
Foto: tv4
1,5 h
12 - 14 bitar

Du behöver

Pajbotten

  • 120 g smör, rumstempererat
  • 60 g strösocker (1 dl)
  • 50 g ägg (1)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 30 g kakao (0,75 dl)

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 55 g ägg (1)
  • 60 g äggula (4)
  • 20 g kakao (0,5 dl)

Hallontryffel

  • 140 g frysta hallon, tinade
  • 200 g mörk choklad 64 %
  • 100 g vispgrädde (1 dl)
  • 40 g strösocker (0,5 dl)
  • 50 g osaltat smör, rumstempererat

Garnering

  • färska hallon
  • florsocker

Gör så här

  1. Pajbotten
    Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Nyp först ihop till en smulig blandning med fingertopparna och arbeta sedan raskt ihop till en jämn deg med händerna. Eller använd matberedare.
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra rund bakform med löstagbar kant 24 cm I diameter. Fodra ända upp till kanten och skär av överflödig deg.
  4. Fyllning
    Riv mandelmassan och blanda den med smöret till en slät massa. Rör ner ägg och äggula lite i taget och blanda väl. Tillsätt slutligen kakaon och rör om ordentligt.
  5. Fördela fyllningen jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 25–28 minuter. Låt svalna.
  6. Hallontryffel
    Mixa hallon till en puré med en stavmixer och passera sedan genom en sil.
  7. Hacka choklad och lägg den i en bunke. Koka upp hallonpuré, grädde och socker och häll det över chokladen, tillsätt smöret och blanda med en slickepott ihop till en slät tryffel.
  8. Häll tryffeln över fyllningen, och låt stå i kylen tills tryffeln har stelnat, cirka 30 minuter. Garnera med hallon och florsocker före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept