Chokladmousse med daim

koket.se
Chokladmousse med daim
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Chokladmousse med daim

8 ingredienser

ca 3 h

Krämig chokladmousse gjord på mörk choklad toppas med krossad daim, lättvispad grädde och siktad kakao. Enkel och god dessert som går bra att förbereda dagen innan.

Du kan även göra sockerlagen på lika delar socker och vatten, som Roy gör i inslaget. Då behöver du koka ner den under längre tid.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Mörk chokladmousse

  • 300 g vispgrädde [3 dl]
  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 80 g äggula [4 st]
  • 30 g strösocker [2 msk]
  • 15 g vatten [1 msk]

Garnering

  • 200 g vispgrädde
  • 1 Daim (dubbelförpackning)
  • kakao, att sikta över

Gör så här

  1. Vispa 1,5 deciliter grädde och ställ in den i kylen.
  2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
  3. Koka upp 1,5 deciliter grädde och häll den över chokladen. Låt stå i någon minut och blanda sedan med en slickepott ihop till en slät och fin tryffel. Ställ åt sidan i rumstempereratur.
  4. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker samt vatten och häll genast ner sockerlagen i en tunn stråle i äggulorna och vispa samtidigt med elvisp på maxhastighet. Vispa tills det blir ett fint skum.
  5. Vänd ner tryffeln och därefter grädden i äggsmeten. Blanda tills det blir en slät och fin mousse. Fördela moussen i önskade dessertglas och låt stå i kylen minst 2-3 timmar. Går bra att göra dagen innan och förvara i kylen.
  6. Servera sen desserten med lite lättvispad grädde, krossad daim och pudra på lite kakao.