Brownie med pekannötstäcke

koket.se
Brownie med pekannötstäcke
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Brownie med pekannötstäcke

15 ingredienser

45 min

Magiskt god brownie med ett kolatäcke fullt av knapriga pekannötter. Jättegod och inte alls svår att baka.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10

Brownie

  • 120 g smör
  • 110 g ägg [2 st]
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 50 g bryggd espresso [0,5 dl]
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • 220 g strösocker [2,5 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]

Pekannötstäcke

  • 60 g osaltat smör
  • 75 g farinsocker [1 dl]
  • 25 g glykos [2 msk]
  • 15 g grädde [1 msk]
  • 80 g pekannötter

Servering

  • 500 g grädde [5 dl]

Gör så här

Brownie

  1. Sätt ugnen på 180 grader, smörj en rund bakform 22 cm i diameter med smör på kanterna och lägg bakplåtspapper i botten på formen.
  2. Smält smöret och ställ åt sidan.
  3. Blanda kakao, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.
  4. Tillsätt det smälta smöret, kaffe och strösocker. Avsluta med vetemjölet och blanda ihop till en smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 20 minuter.
  6. När brownien har 10 min kvar att bakas i ugnen så börjar du med toppingen. Smält smör, farinsocker, glykos och grädde i en kastrull, låt småkoka under omröring i 3-4 minuter. Ta av kastrullen från värmen och lägg i pekanötter och ställ åt sidan.
  7. Ta ut brownien och fördela pekannötstäcket över kakan, höj värmen till 200 grader och grädda ytterligare 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  8. Servera med lättvispad grädde.