Äppelsmulpaj med kolasås

Äppelsmulpaj med kolasås
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Äppelsmulpaj med kolasås

14 ingredienser

Lyxig äppelpaj med smuldeg, pecannötter och hemgjord kolasås. Jättegott, minst sagt!

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Kolasås

  • 100 g glykos
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 175 g grädde [1,75 dl]
  • 50 g smör
  • 5 g flingsalt [1 tsk]

Smuldeg

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 30 g strösocker [2 msk]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 60 g havregryn [1,5 dl]
  • 8 g vaniljsocker

Fyllning

  • 4-5 äpple, gärna Ingrid-Marie
  • kanel och strösocker
  • 80 g pekannötter

Servering

  • 500 g vaniljglass

Gör så här

  1. Kolasås
  2. Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven.
  3. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.
  4. Smuldeg
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.
  6. Fyllning
  7. Skala och skiva äpplerna i lagom stora bitar. Lägg äppelbitarna i en rund keramikpajform, strö kanel, strösocker och pekanötter. Häll över kolasåsen och smula över smuldeg.
  8. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 30-35 min. Ta ut och låt svalna.
  9. Servera med vaniljglass.