Ugnsbakad risotto med köttfärs

1 h
4
Ugnsbakad risotto med köttfärs
Foto: TV4
Från Mitt kök

Gratinerad risotto med köttfärssås, mozzarella och parmesan. Kanske inte så nyttigt, men väldigt gott!

23 april 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 400 g köttfärs
  • 200 g champinjoner
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlök, hackad
  • 1 peperoncino
  • 400 g passerade tomater
  • 4 dl aborioris
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • ca 1,2 l -1,4 liter grönsaksbuljong (gjord på fond eller tärning)
  • 2 ägg
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 250 g mozzarella, skuren i tärningar
  • ströbröd
  • smör
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • bakplåtspapper

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa och borsta svampen och skär den i tunna skivor.
  3. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna, lägg i lök och vitlök och fräs dem mjuka tillsammans med peperoncinon. Tillsätt färsen och rör om tills den smular sig, Blanda i svampen, salta och peppra och låt alltsammans steka i ca 5 minuter. Ta upp peperoncinon som kastas. Häll i tomaterna och koka såsen i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Hetta upp olivolja (1 msk) i en kastrull och fräs schalottenlöken varsamt så att den blir genomskinlig utan att få färg.
  5. Häll i vinet och låt det ånga in. Tillsätt sedan riset och häll i hälften av buljongen och låt det koka långsamt utan lock. Späd kontinuerligt med buljong under resten av koktiden och rör om då och då. Koka i ca 18-20 minuter, (enl. anvisningen på förpackningen), tills riset blivit mjukt och krämigt.
  6. Häll över riset i en stor skål. Blanda i köttfärssåsen, ägg, parmesanost och mozzarella. Smaka av med salt och peppar.
  7. Kläd en ugnsform med ett bakplåtspapper, penslat med olivolja, och lägg det tätt kring kanterna och botten. Fördela risblandningen i formen, strö över ströbröd och lägg smörklickar ovanpå. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept