Tiramisu med flamberade apelsinfiléer

POPULÄRT
Tiramisu med flamberade apelsinfiléer
Foto: TV4

Tiramisu med flamberade apelsinfiléer

Av: Agnes Ros

Från: Efter stängning

10 ingredienser

45 min + tid i kyle

Här får den italienska dessertklassikern fräsch smak av apelsin och serveras med romflamberade apelsinfiléer. Enkel dessert som går fint att förbereda.

Ingredienser

portioner
  • 3 ägg, separera vita och gula
  • 1 dl florsocker
  • 250 g mascarpone
  • 1 apelsin
  • 2 dl kaffe
  • 4 savoiardikex
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl mörk rom

Till garnering

  • kakao
  • färska basilikablad

Gör så här

Tiramisu

  1. Vispa äggulor och florsocker poröst.
  2. Tillsätt mascarponen i blandningen..
  3. Riv zest från apelsinen med ett zestjärn eller rivjärn. Skala sen apelsinen med kniv och skär ut filéer över en skål (spara apelsinsaften till att du ska doppa kexen)
  4. Blanda i apelsinzest i smeten och tillsätt även 1 msk rom. Spara filéerna.
  5. Vispa äggvitor fluffigt i en separat skål. Vänd sedan ner den fluffiga äggvitan i den andra smeten. Använd en slickepott, du vill behålla smeten så fluffig som möjligt.
  6. Häll en kopp bryggkaffe (eller annan valfri kaffe som du föredrar) i en bred form (för att lätt kunna doppa kexen där i). Blanda i ca 1 msk rom och 1 msk apelsinsaft.
  7. Dags för montering. Bryt savoiardikex på mitten och vändhastigt ner i kaffeblandningen (båda sidor av kexen).
  8. Lägg ett par kex i botten av ett cocktailglas (eller annat valfritt glas). Lägg på ett par klickar av smeten. Varva de kaffedoppade kexen med smeten tills du fyllt glaset du serverar i. Ställ in i kylen så den får sätta sig. Gärna ett par timmar.

Flamberade apelsinfiléer

  1. Sätt en stekpanna på spisen och värm upp på medelvärme.
  2. Tillsätt sockret i pannan när den är varm. Nu ska sockret bli till karamell.
  3. När sockret är helt smält och gyllenbrunt tillsätter du rom.
  4. Höj värmen något. Tillsätt apelsinfiléerna.
  5. Se till att plattan är varm och att du har tillräckligt med rom. Tänd eld på rommen med en tändare. Var försiktig.
  6. När elden slocknat är apelsinfiléerna klara. Lägg upp dessa i en liten skål.

Vid servering

  1. Ta fram tiramisun från kylen. Pudra över lite kakao på halva med hjälp av en sil. Garnera med smul av savoiardikex, små basilikablad och de flamberade apelsinklyftorna på sidan. Smaklig tiramisu!