Italienska frikadeller i tomat och paprikasås

Italienska frikadeller i tomat och paprikasås
Foto: Jenny Finn
Jenny Finn
Jenny Finn

Italienska frikadeller i tomat och paprikasås

18 ingredienser

50 m

"Det här mina vänner är något av det godaste jag vet. Såsen med grillad paprika och tomat, köttbullarna med parmesan, spaghettin. Finner inte ord, ni måste göra det här." /Jenny Finn

Ingredienser

portioner

Frikadeller

  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 4 dl parmesanost, finriven
  • 1 dl persilja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Tomat och paprikasås

  • 1 burk grillad paprika, i olja [ca 290 gram]
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • salt

Servering

  • spaghetti
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 0,5 citron, finrivet skal

Gör så här

Tomat och paprikasås

  1. Börja med att tillaga såsen.
  2. Hacka de grillade paprikorna om de är stora bitar.
  3. Stek lök, vitlök och paprika i lite olja från paprikan. Tillsätt tomatpurén. Stek någon minut under omrörning.
  4. Häll i krossade tomater och vatten, låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och mixa såsen slät.

Frikadeller

  1. Blanda färsen med ägg, tomatpuré, parmesan, persilja, salt och peppar. Rulla ca 10 stora köttbullar av smeten.
  2. Lägg ner dem i tomatsåsen och låt koka klart under lock, ca 20 minuter.

Servering

  1. Servera frikadellerna och såsen med nykokt spaghetti och toppa med persilja, parmesan och ev citronskal.