Spaghetti alle vongole

45 min
4
Spaghetti alle vongole
Foto: TV4
45 min
4

Du behöver

  • 500 g spaghetti
  • 1 kg vongolemusslor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 dl vatten

Tomatsås

  • 6-8 körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 torkad chili
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 3 msk persilja att strö över portionerna

Gör så här

  1. Borsta och skölj musslorna rena under rinnande kallt vatten.
  2. Täck botten av en kastrull med olivolja och vatten.
  3. Tillsätt vitlök och låt vattnet koka upp.
  4. Lägg försiktigt i musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 min.
  5. Ta musslorna ur kastrullen med en hålslev. Kasta musslor som inte öppnat sig.
  6. Sila av och spar spadet.
  7. Ta musslorna ur sitt skal men spara några, för att toppa portionerna med vid servering. Ställ åt sidan.
  8. Dela tomaterna och gröp ur kärnorna, skär dem i små bitar.
  9. Värm olivolja i en kastrull/stor stekpanna, lägg i vitlök och den hela chilin. Låt fräsa tills vitlöken börjar ta färg.
  10. Ta upp chilin och kasta den (om man önskar en hetare sås kan chilin koka med tomatsåsen i ytterligare några minuter).
  11. Tillsätt tomatbitarna och lite av musselspadet och låt koka på medelhög värme i 10 minuter. Späd kontinuerligt med musselspad, men låt inte såsen bli för tunn.
  12. Lägg ner musslorna och låt koka i ytterligare 5 minuter.
  13. Ta upp vitlöken som kastas.
  14. Lägg på ett lock och ställ åt sidan.
  15. Koka under tiden pastan i saltat vatten tills ett par minuter återstår av koktiden. Låt den rinna av.
  16. Häll pastan i kastrullen/stekpannan med tomatsås och musslor. Låt spaghettin koka i såsen i någon minut, tills den är ”al dente”.
  17. Blanda noga, smaka av och salta eventuellt. Det är viktigt med rätt sälta på den här maträtten.
  18. Lägg upp pastan på fat och toppa med musslor i skal. Strö över lite persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept