Risotto alla marinara

1 h
4
risotto alla marinara
Foto: tv4
Från Mitt kök

Härligt krämig risotto med spänstiga skaldjur. Saffran, vitt vin och svamp gör denna skaldjursrisotto till en riktig goding.

20 februari 2014
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 300 g stora räkor, kokta skalade

Musselkok

  • 1 kg blåmusslor (eller 150 g musslor på burk)
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 klyfta vitlök
  • 2-3 stjälkar persilja
  • 0,5 krm svartpeppar

Grönsaks- och svampfräs

  • 4 stjälkar bladselleri
  • 2 medelstora morötter
  • 150 g färska champinjoner
  • 50 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl fiskbuljong (tärning)
  • 0,5 dl ½ dl vitt vin
  • ev salt

Risotto

  • 3 dl arborio- eller avorioris
  • 25 g smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • ca 8 dl hönsbuljong (gjord på tärning)
  • 2,5 dl vitt vin
  • ev. salt

Gör så här

  1. Med färska hela musslor: Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande vatten och dra bort skäggtömmarna. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i vitlöksklyftan, persiljestjälkar, svartpeppar och musslor. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara kokspadet. Plocka musslorna ur skalen och lägg dem i spadet.
    Med musslor på burk: Slå upp 2 msk olivolja i en kastrull, lägg till en vitlöksklyfta och låt steka med. Tillsätt persilja och det vita vinet. Ta ca en tredjedel av musselspadet från burken. Låt sedan allt koka upp i några minuter så att alkoholen kokar bort. Slå på musslorna till koket och dra sedan kastrullen från värmen. Låt musslorna marinera med tills räkorna ska
    med.
  2. Skölj och ansa bladselleri och morötter. Rensa svampen och skär den, selleri och morötter i mycket små bitar. Eller kör grönsaker och svamp i matberedare. Börja med morötterna ett par varv, tillsätt selleri och svamp och kör ytterligare ett par varv. Grönsakerna ska hackas försiktigt så att de inte mosas sönder.
  3. Smält smöret i en kastrull och hetta upp det tillsammans med olivolja. Lägg i och fräs grönsaks- och svamphacket i någon minut, tillsätt fiskbuljong och vin. Koka långsamt i 10-15 minuter, tills grönsakerna mjuknat.
  4. Smält smöret till risotton i en kastrull, tillsätt löken och fräs den varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
  5. Rör ner ris och saffran och häll i hälften av hönsbuljong och vin.
  6. Koka långsamt utan lock i ca 20 minuter tills riset blivit mjukt och krämigt. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med resten av buljongen och vinet.
  7. Blanda ner grönsaks- och svampblandningen i riset och rör därefter mycket försiktigt ner räkor och musslor.
  8. Späd med lite musselspad för att få en saftig risotto med en fyllig och mustig smak. Smaka av med salt och låt risotton bli genomvarm utan att koka upp, då behåller skaldjuren sin spänst.
  9. Servera risotton i en djup tallrik med några räkor och musslor på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept