Penne Pollpette

30 min
4
Penne Pollpette
Foto: 2am
30 min
4

Du behöver

  • 500 g penne

Tomatsås

  • 375 g passerade tomater
  • 375 g krossade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, delad i halvor
  • 1 klyfta vitlök, lätt krossad
  • 1 dl rödvin
  • 2-3 stjälkar basilika
  • 1 nypa socker (ca 0,5 tsk)
  • 1 tsk salt

Köttbullar

  • 350 g köttfärs
  • 2 dl brödsmulor/små, små bitar av dagsgammalt bröd
  • 1,5 msk vatten
  • 2 ägg
  • 1 dl parmesanost
  • 3 msk persilja, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl solrosolja till stekning

Till servering

  • 2 msk parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som tomatsåsen tillreds. Lägg ner pastan så att den är färdigkokt, "al dente", samtidigt som tomatsåsen är klar. Låt den rinna av i ett durkslag.
  2. Tomatsås
    Värm olivolja i en kastrull, tillsätt gul lök och vitlök och fräs dem 3–4 minuter utan att de tar färg.
  3. Häll i tomater och vin, tillsätt basilika, socker och salt. Koka såsen under tiden som köttbullarna tillreds.
  4. Köttbullar
    Häll brödsmulor i en skål, skeda över lite vatten och rör om.
  5. Lägg i köttfärs och rör i ägg, parmesanost, persilja, olivolja och smaka av med salt och peppar.
  6. Rör samman allt och forma sedan färsen till stora köttbullar, ca 12 stycken.
  7. Under tiden pastan kokar, hetta upp solrosolja i en stekpanna.
  8. Fritera köttbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd dem med två matskedar så att de får fin stekyta runtom.
  9. Lyft över köttbullarna på hushållspapper och låt dem rinna av någon minut.
  10. Ta upp lök och vitlök ur tomatsåsen.
  11. Lägg försiktigt ner köttbullarna och låt dem puttra i såsen några minuter.
  12. Vid servering
    Servera pastan med köttbullarna vid sidan om, häll tomatsås på pastan och strö över lite parmesanost.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept