Pastagratäng med broccoli och pancetta

koket.se
Pastagratäng med broccoli och pancetta
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pastagratäng med broccoli och pancetta

9 ingredienser

45 min

Riktigt god pastagratäng som till största del sköter sig själv i ugnen. Lika god i matlådan dagen efter.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g kort pasta (t ex fusilli, penne, sedani, pennette)
  • 500 g broccoli
  • 250 g mozzarellaost
  • 200 g fontinaost (eller annan smakrik ost, t ex lagrad prästost)
  • 300 g pancetta (eller bacon)
  • 250 g ricotta
  • ca 1 dl mjölk
  • olivolja
  • 1 dl parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj den färska broccolin och dela den i små buketter. Lägg buketterna i kokande, saltat vatten och koka dem i ca 2 minuter. För att broccolin inte ska förlora sin spänst, koka inte för länge. Häll av kokvattnet och spola med kallt vatten. Låt broccolin rinna av väl.
  3. Skär mozzarella, ost och bacon/pancetta i små bitar.
  4. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna, lägg i baconet och bryn det lite lätt. Rör ut ricottan med mjölk, salta och peppra.
  5. Koka pastan i lättsaltat vatten. När ett par minuter av koktiden återstår häll av vattnet i ett durkslag. Häll tillbaka pastan i kastrullen och rör i lite olivolja.
  6. Smörj en ugnsform med olivolja. Lägg i och varva pastan i ett jämnt lager med mozzarella, ost, broccoli och bacon.
  7. Skeda över ricotta, ringla över lite olivolja och skaka formen, så att ingredienserna blandas ordentligt. Strö över parmesanost. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 20-30 minuter.