Paolos pastagratäng med skinka

45 min
5 - 7
Paolos pastagratäng med skinka
Foto: TV4
Från Mitt kök

Gratäng täckt med skinka och fylld med tagliatelle, svamp, ärtor och ost.

2 januari 2015
Visa mer
45 min
5 - 7

Du behöver

  • 350 g tagliatelle
  • 300 g svamp t.ex. champinjoner eller kantareller, skivade
  • 1 klyfta vitlök
  • 250 g färska eller djupfrysta ärtor
  • 1 msk gul lök, finhackad
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 350 g kokt skivad skinka
  • 3 ägg
  • 125 g smör
  • 100 g ost, mild, skuren i små tärningar (tex. mozzarella)
  • 100 g ost, mellanlagrad, skuran i små tärningar (tex. tallegio)
  • 100 g ost, vällagrad, skuren i små tärningar (tex. parmesan)
  • salt och svartpeppar
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Lägg i vitlöken och låt den fräsa i någon minut, utan att den tar färg. Tillsätt svampen och stek tills ev. vätska kokat in. Häll i ytterligare lite olivolja och stek svampen och vitlöken i 5 minuter, salta och peppra. Ta upp vitlöken som kastas.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs löken med ärtorna i 5-10 minuter. Häll över svamp och ärtor i en skål, rör i parmesanost.
  4. Smörj en ugnsform med smör. Klä formen med skinkskivor så att de helt täcker formen och når ut lite över kanten.
  5. Vispa upp äggen.
  6. Koka pastan i lättsaltat vatten tills den är "al dente". Låt pastan snabbt rinna av i ett durkslag. Häll över pastan i en stor skål, lägg i smör och blanda noga. Tillsätt svamp, ärtor, all ost och ägg, smaka av med salt och peppar. Rör om och häll över pastablandningen i ugnsformen.
  7. Vik in skinkskivorna som ligger över kanten på formen. Grädda i ugn, 15-20 minuter.
  8. Stjälp upp gratängen och skär den i portionsbitar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept