Paolos italienska paj

1,5 h
4 - 6
Paolos italienska paj
Foto: tv4
Från Mitt kök

På italienska: Gateau di patate con melanzane, uova, mozzarella e pancetta
På svenska: Potatiskaka med aubergine, ägg, mozzarella och bacon.

20 mars 2014
Visa mer
1,5 h
4 - 6

Du behöver

  • 6 medelstora potatisar (mjölig sort, ej färskpotatis)
  • 2 auberginer
  • 2 hårdkokta ägg
  • 250 g bacon
  • 250 g mozzarella
  • 2 råa ägg
  • 2 dl parmesanost, färskriven
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 2 msk olivolja (+ till stekning)
  • 3 msk ströbröd
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • mjöl till panering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj auberginerna och skär dem i små kuber. Lägg kuberna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av auberginebitarna lite lätt med hushållspapper, vänd dem i mjöl och stek dem mjuka i olivolja. Ställ åt sidan.
  3. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen väl.
  4. Skala och skiva de hårdkokta äggen. Strimla och stek bacon och skär mozzarellan i små bitar.
  5. Pressa potatisen genom en potatispress direkt ner i en skål. Vispa upp äggen. Blanda ner de uppvispade äggen, parmesanost, persilja och olivolja i den pressade potatisen. Rör försiktigt om med en gaffel till en luftig blandning (inte som puré). Smaka av med salt och peppar.
  6. Smörj och bröa en ugnssäker form, 24 cm i diameter. Bred ut hälften av potatisblandningen i formen.
  7. Fördela ut auberginekuber, mozzarellabitar, baconstrimlor och äggskivor jämnt ovanpå.
    Fyll på med resten av potatisblandningen. Jämna till och strö över ett tunt lager ströbröd.
  8. Grädda i mitt i ugnen i 30-40 minuter.
  9. Servera gärna potatiskakan uppskuren i dekorativa tårtbitar. Varm, ljummen eller kall? Spelar ingen roll – den är lika god oavsett temperatur.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept