Lammkotletter med tomat- och lökstekt svamp

30 m + marinering
4
Spela video Lammkotletter med tomat- och lökstekt svamp
Foto: TV4

Vitvinsmarinerade lammkotletter serveras med stekt svamp, tomat och lök samt potatis i ugn. Gott och enkelt.

16 mars 2015
30 m + marinering
4

Du behöver

  • 4 lammkotletter à 125-150 gram

Marinad

  • 1,5 dl vitt vin
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 dl färsk timjan, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • olivolja

Tomat- och lökstekt svamp

  • 300 g kantareller eller annan svamp
  • 2 tomater
  • 3 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 torkad hel peperoncino (chili)
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk färsk timjan, finhackad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Ugnsstekt potatis

  • 600 g potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl färsk rosmarin, hackad

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och häll över i dubbla plastplastpåsar. Lägg lammkotletterna i påsen och förslut noga. Låt köttet marinera i kylskåp i minst 3 timmar. Vänd några gånger under marineringstiden.
  2. Ta upp kotletterna, torka av med hushållspapper och snitta fettranden på ett par ställen.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kotletterna 3-5 minuter på varje sida.
  4. Tomat- och lökstekt svamp
    Putsa och borsta svampen väl och skär den i bitar eller skivor. Skär tomaterna i små bitar.
  5. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och fräs svamp, lök, vitlök och peperoncino i ca 5 minuter, tills ev. vätska kokat in. Ta upp och kasta peperoncinon.
  6. Tillsätt tomatbitar, persilja, timjan och resten av olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Stek svampblandningen i ytterligare 5-10 minuter.
  7. Ugnsstekt potatis
    Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Putsa eller skrapa potatisen och skölj den väl. Skär den i skivor. Lägg dem i en ugnsäker form eller långpanna smord med olivolja och låt dem steka i ugnen i ca 15 minuter. Strö över salt och hackad rosmarin.
  9. Servera kotletterna med den varma svampen överströdd med lite persilja och med de ugnsstekta potatisskivorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept