Lammfilé med varm tomatsallad

45 min + marinering
4
Lammfilé med varm tomatsallad
Foto: TV4
Från Mitt kök

Lammfilé i marinad med vitt vin, chili, mynta och vitlök. Serveras med grillad tomatsallad med basilika och mozzarella.

7 augusti 2014
Visa mer
45 min + marinering
4

Du behöver

  • 500-600 g lammfilé, hel bit
  • salt och svartpeppar

Marinad

  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,25 dl olivolja
  • 1 liten smulad torkad peperoncino (chili)
  • 0,5 dl färsk mynta, grovhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk havssalt
  • 1 krm svartpeppar

Tomatpaket på grill med mozzarella och basilika

  • 6 tomater, skurna i skivor eller klyftor
  • 2 klyftor vitlök, tunnskivade
  • ca 2 msk olivolja
  • salt
  • 125 g mozzarella, skuren i små bitar
  • 1 dl basilikablad, grovhackade
  • svartpeppar
  • 4 aluminiumfolieark, för ugn och grill

Gör så här

  1. Ta ut köttet ur kylen ca 30 minuter innan det ska tillagas.
  2. Putsa köttet fritt från hinnor.
  3. Blanda samman ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg i köttet och låt det marinera i 2-3 timmar.
  4. Tänd grillen.
  5. Grilla köttet i ca 8 minuter, vänd köttet under grilltiden. Man vill gärna äta lamm rosa, så undvik att grilla för länge. Köttet är klart när det har en innertemperatur på 65 grader.
  6. Börja med tomatpaketen. Skär tomaterna i skivor eller klyftor. Fördela tomater, vitlök och salt på foliearken. Vik upp kanterna på folien, häll sedan i olivoljan. Tillslut paketen och placera dem på grillen i ca 8 minuter.
  7. När köttet har grillat klart; salta och peppra lite, svep in den färdiga lammfilén i aluminiumfolie och låt den vila i ca 8-10 minuter.
  8. Öppna tomatpaketen försiktigt och strö i mozzarella och basilikablad. Strö över svartpeppar och tillslut paketen på nytt och placera dem på grillen i några minuter eller tills mozzarellan börjar smälta.
  9. Skär köttet i skivor och servera med foliegrillade tomater med mozzarella och basilika.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept