Kycklingspett med ost- och salamipolenta

30 min + marinering
4
Kycklingspett med ost- och salamipolenta
Foto: tv4
Från Mitt kök

Spiedini di pollo al forno polenta carbonera är rättens italienska namn. Marinerade och grillade kycklingspett som serveras med en polenta med ost och salami.

15 maj 2014
Visa mer
30 min + marinering
4

Du behöver

Kycklingspett

  • 350 g kycklinglårfilé
  • 1 rödlök
  • flingsalt
  • Marinad
  • 1 liten purjolök, finskuren
  • 1 msk salvia, finhackad
  • 1 msk rosmarin, finhackad
  • 1 smulad peperoncino
  • 1 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • grillspett av trä eller metall

Polenta med salami, lök och ost

  • 150 g salami, skivad och skuren i små bitar
  • 50 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 125 g lagrad ost t.ex. västerbottenost, skuren i små tärningar
  • 125 g taleggio, skuren i små tärningar
  • salt och svartpeppar
  • 1,75 dl snabbpolentagryn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk färskriven parmesanost för att strö över

Gör så här

  1. Kycklingspett
    Sätt ugnen på 250 grader grill. Lägg grillspett av trä i blöt.
  2. Skär kycklingköttet i ca 2 cm stora kuber/bitar. Skär rödlöken i bitar.
  3. Blanda olivolja, purjolök, salvia, rosmarin, peperoncino, salt och peppar i en skål. Lägg ner kycklingbitarna i skålen, alla bitar ska vara täckta med marinad. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylskåp, i ca 2 timmar.
  4. Trä upp och varva kyckling- och rödlöksbitar på spetten. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg på spetten. Pensla dem med marinad och strö över lite flingsalt. Grilla dem mitt i ugnen tills de fått en gyllenbrun färg, ca 10 minuter. Vänd spetten efter halva tiden (använd grytlapp för att vända de varma metallspetten).
  5. Polenta
    Smält hälften av smöret i en kastrull tillsammans med olivoljan. Tillsätt löken och låt den steka långsamt, tills den mjuknat, utan att den får färg. Lägg sedan i salamibitarna och låt dem fräsa tillsammans med löken i ca 1 minut. Ställ kastrullen åt sidan.
  6. Koka upp 7,5 dl lättsaltat vatten i en kastrull. Rör i polentagrynen lite i taget i kastrullen med det kokande lättsaltade vattnet. Sänk värmen och koka på svag värme under omröring i 5-10 minuter, enligt instruktionen på förpackningen.
  7. Rör i persilja, parmesanost, olivolja och peppar i kastrullen. Smaka av med salt. Tillsätt
    osttärningar, salami och resten av smöret i den heta polentan. Blanda snabbt och noga.
  8. Strö över parmesanost och servera polentan varm eller häll över den i en form och låt den svalna och stelna. Servera den då i bitar penslade med lite olivolja och med lite överströdd parmesanost.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept