Kycklingspett med ost- och salamipolenta

30 min + marinering
4
Spela video Kycklingspett med ost- och salamipolenta
Foto: tv4

Spiedini di pollo al forno polenta carbonera är rättens italienska namn. Marinerade och grillade kycklingspett som serveras med en polenta med ost och salami.

15 maj 2014
30 min + marinering
4

Du behöver

Kycklingspett

  • 350 g kycklinglårfilé
  • 1 rödlök
  • flingsalt
  • Marinad
  • 1 liten purjolök, finskuren
  • 1 msk salvia, finhackad
  • 1 msk rosmarin, finhackad
  • 1 smulad peperoncino
  • 1 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • grillspett av trä eller metall

Polenta med salami, lök och ost

  • 150 g salami, skivad och skuren i små bitar
  • 50 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 125 g lagrad ost t.ex. västerbottenost, skuren i små tärningar
  • 125 g taleggio, skuren i små tärningar
  • salt och svartpeppar
  • 1,75 dl snabbpolentagryn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk färskriven parmesanost för att strö över

Gör så här

  1. Kycklingspett
    Sätt ugnen på 250 grader grill. Lägg grillspett av trä i blöt.
  2. Skär kycklingköttet i ca 2 cm stora kuber/bitar. Skär rödlöken i bitar.
  3. Blanda olivolja, purjolök, salvia, rosmarin, peperoncino, salt och peppar i en skål. Lägg ner kycklingbitarna i skålen, alla bitar ska vara täckta med marinad. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylskåp, i ca 2 timmar.
  4. Trä upp och varva kyckling- och rödlöksbitar på spetten. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg på spetten. Pensla dem med marinad och strö över lite flingsalt. Grilla dem mitt i ugnen tills de fått en gyllenbrun färg, ca 10 minuter. Vänd spetten efter halva tiden (använd grytlapp för att vända de varma metallspetten).
  5. Polenta
    Smält hälften av smöret i en kastrull tillsammans med olivoljan. Tillsätt löken och låt den steka långsamt, tills den mjuknat, utan att den får färg. Lägg sedan i salamibitarna och låt dem fräsa tillsammans med löken i ca 1 minut. Ställ kastrullen åt sidan.
  6. Koka upp 7,5 dl lättsaltat vatten i en kastrull. Rör i polentagrynen lite i taget i kastrullen med det kokande lättsaltade vattnet. Sänk värmen och koka på svag värme under omröring i 5-10 minuter, enligt instruktionen på förpackningen.
  7. Rör i persilja, parmesanost, olivolja och peppar i kastrullen. Smaka av med salt. Tillsätt
    osttärningar, salami och resten av smöret i den heta polentan. Blanda snabbt och noga.
  8. Strö över parmesanost och servera polentan varm eller häll över den i en form och låt den svalna och stelna. Servera den då i bitar penslade med lite olivolja och med lite överströdd parmesanost.
Visa mer
Kommentera receptet
Våryra

Fler goda recept