Kalv med tonfisksås och potatissallad

4 h
4 - 6
Kalv med tonfisksås och potatissallad
Foto: TV4
Från Mitt kök

Vitello tonnato con insalta di patate - italiensk klassiker med kalvkött och tonfisksås. Paolo Roberto väljer potatissallad med fänkål och ruccola till.

Tips: Vill du inte göra egen majonnäs? Det går även bra att använda köpevarianten till såsen.

6 november 2014
Visa mer
4 h
4 - 6

Du behöver

  • 1 kg kalvkött i bit, t ex kalvstek
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 2 stjälkar bladselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • några skivor lantbröd

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 dl olivolja
  • 1 citron, färskpressad saft

Sås

  • ca 2 dl majonnäs
  • 200 g tonfisk i olja
  • 2 sardellfiléer, finhackade
  • 2 msk kapris

Potatissallad

  • 12 små potatisar
  • 0,5 fänkål, finstrimlad
  • 1 liten rödlök, strimlad
  • 1 näve rucola
  • 3 msk kapris

Dressing

  • 4 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk mynta, strimlad
  • 1 msk gräslök, finstrimlad
  • 1-1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Värm olivoljan i en kastrull, lägg ner köttet och bryn det runt om.
  2. Tillsätt vin, salt och peppar. Koka upp och lägg sedan i lagerblad, selleri och vitlök. Lägg på ett lock och låt köttet sjuda i ca 50 minuter på medelvärme. Låt svalna.
  3. Vispa ihop en majonnäs av äggulor, olivolja och citronsaft (lättast med hjälp av en matberedare eller mixer). Häll över i en skål.
  4. Kör tonfisk, sardeller och kapris några varv i matberedaren eller mixa dem. För att få en riktigt slät sås passera majonnäsen tillsammans med tonfiskmixen genom en grovmaskig sil.
  5. Skär det kalla köttet i tunna skivor och lägg det på ett uppläggningsfat. Fördela tonfisksåsen ovanpå. Strö över lite kapris och ställ in i kylskåp i ca 2-3 timmar.
  6. Borsta, skölj och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten (passa noga så att den inte blir överkokt). Häll av vattnet och låt potatisen ånga av och svalna.
  7. Skär sedan potatisarna i halvor eller kvartar, beroende på storlek. Lägg potatisen i en stor salladsskål.
  8. Blanda ner fänkål, lök, rucola och kapris i salladsskålen.
  9. Rör ihop samtliga ingredienser till dressingen i en stor skål. Häll dressingen över salladen, och för att få en välblandad potatissallad med alla ingredienser hela och snygga: skaka skålen försiktigt och häll sedan salladen mellan de två skålarna några gånger.
  10. Smaka av med salt, peppar och eventuellt med ytterligare lite olja och vinäger. Låt salladen stå och dra en stund innan den serveras.
  11. Vitello tonato är gott som ensamrätt med en potatissallad eller med en skiva lantbröd, men den är även praktfull på ett buffébord.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept