1,5-2 kg blandade bitar av lammkött (t ex bitar av lammbog, kotletter och lammstek)
1,5 kg potatis
2-3 rödlökar
2 klyftor vitlök
400 g små frysta ärtor
2 dl vitt vin
färsk rosmarin, repad
olivolja
salt
svartpeppar
marinad
ca 0,5 l vitt vin
6 klyftor vitlök, skivade
3-4 lagerblad, smulade
1,5 msk torkad rosmarin
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.
Lägg lammbitarna i dubbla plastpåsar och tillsätt marinaden (låt ev. fettkanter vara kvar, de kan
skäras bort senare för den som vill ha fettfria bitar). Tillslut noga och ställ in i kylskåp, i ca 4-5 timmar. Se till att marinaden täcker lammbitarna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatis och rödlök och skär dem i ganska stora bitar. Skiva vitlöken.
Häll av marinaden och skrapa, lite lätt, bort rosmarin och lagerblad. Torka av köttet med
hushållspapper.
Häll olivolja i en stor ugnsform eller ugnsplåt som rymmer hela maträtten. Lägg i lammbitarna, salta och peppra och stek dem i ugnen tills de är lite brynta, i ca 15 minuter. Rör om då och då.
Lägg potatis, lök och ärtor i ugnsformen, salta och peppra. Tillsätt vin, skeda över lite olivolja och
strö sedan över repad rosmarin. Stek alltsammans i ytterligare ca 35-40 minuter. Tillsätt en skvätt vin om det behövs.
När lammet är klart ska det mesta av vinet ha kokat in, men lammbitarna ska fortfarande vara