Italienskt påsklamm

1 h + marinering
6
Italienskt påsklamm
Foto: TV4
Från Mitt kök

Lammkotletter, lammbog och lammstek marineras i vitt vin och örter och ugnssteks sedan med potatis, lök och ärtor.

1 april 2015
Visa mer
1 h + marinering
6

Du behöver

  • 1,5-2 kg blandade bitar av lammkött, t.ex. bitar av lammbog, kotletter och lammstek
  • 1,5 kg potatis
  • 2-3 rödlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 g små frysta ärtor
  • 2 dl vitt vin
  • färsk rosmarin, repad
  • olivolja
  • salt och svartpeppar

Marinad

  • ca 0,5 l vitt vin
  • 6 klyftor vitlök, skivade
  • 3-4 smulade lagerblad
  • 1,5 msk torkad rosmarin
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.
  2. Lägg lammbitarna i dubbla plastpåsar och tillsätt marinaden (låt ev. fettkanter vara kvar, de kan skäras bort senare för den som vill ha fettfria bitar). Tillslut noga och ställ in i kylskåp, i ca 4-5 timmar. Se till att marinaden täcker lammbitarna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skala potatis och rödlök och skär dem i ganska stora bitar. Skiva vitlöken.
  5. Häll av marinaden och skrapa, lite lätt, bort rosmarin och lagerblad. Torka av köttet med hushållspapper.
  6. Häll olivolja i en stor ugnsform eller ugnsplåt som rymmer hela maträtten. Lägg i lammbitarna, salta och peppra och stek dem i ugnen tills de är lite brynta, i ca 15 minuter. Rör om då och då.
  7. Lägg potatis, lök och ärtor i ugnsformen, salta och peppra. Tillsätt vin, skeda över lite olivolja och strö sedan över repad rosmarin. Stek alltsammans i ytterligare ca 35-40 minuter. Tillsätt en skvätt vin om det behövs.
  8. När lammet är klart ska det mesta av vinet ha kokat in, men lammbitarna ska fortfarande vara saftiga och potatis och lök mjuka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept