Grillade lammkotletter med tomat- och lökstekt svamp

koket.se
Grillade lammkotletter med tomat- och lökstekt svamp
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Grillade lammkotletter med tomat- och lökstekt svamp

23 ingredienser

30 min + marinering

Marinerade och grillade lammkotletter, tomat- och lökstekta kantareller samt ugnsstekt färskpotatis.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 lammkotletter (à 125-150 g)

marinad

  • 1,5 dl vitt vin
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk honung, flytande
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 dl färsk timjan, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja, för pensling

Tomat- och lökstekt svamp

  • 300 g kantareller (eller annan svamp)
  • 2 tomater
  • 3 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 torkad hel peperoncino (chilifrukt)
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk färsk timjan, finhackad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Ugnsstekt potatis

  • 600 g färskpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl färsk timjan, grovhackad

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och häll över i dubbla plastplastpåsar. Spara 0,5 dl av marinaden för pensling. Lägg lammkotletterna i påsen och förslut noga. Låt köttet marinera i kylskåp i minst 3 timmar. Vänd några gånger under marineringstiden.
  2. Tänd grillen och sätt ugnen på 225 grader. Pensla grillgallret med lite olja.
  3. Putsa eller skrapa potatisen och skölj den väl. Skär den i halvor. Lägg dem i en ugnssäker form eller långpanna med olivolja och stek dem i ugnen i ca 15 minuter. Strö över salt och grovhackad timjan.
  4. Putsa och borsta svampen väl och skär den i bitar eller skivor. Skär tomaterna i små bitar. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och fräs svamp, lök, vitlök och peperoncino i ca 5 minuter, tills vätskan kokat in. Ta upp och kasta peperoncinon. Tillsätt tomatbitar, persilja, timjan och resten av olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Stek svampblandningen i ytterligare 5-10 minuter.
  5. Snitta fettranden på ett par ställen och grilla kotletterna i 3-5 minuter på varje sida. Pensla då och då försiktigt med den sparade marinaden. Låt köttet vila insvept i aluminiumfolie i ca 15 minuter.
  6. Servera kotletterna med den varma svampen överströdd med lite persilja och med den ugnsstekta färskpotatisen.