Gratinerad fiskfilé med tomat och färska kryddor

Gratinerad fiskfilé med tomat och färska kryddor
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Gratinerad fiskfilé med tomat och färska kryddor

16 ingredienser

Smarrig panerad torsk med smakrik tomatröra och färska örter.

Ingredienser

portioner
  • 800 g torskfilé, fryst, upptinad och avrunnen (eller annan fiskfilé)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 2 msk färsk timjan
  • 1 dl parmesanost
  • 1 dl olivolja
  • svartpeppar
  • vatten
  • salt
  • 400 g körsbärstomater, delade i halvor
  • 5 sardellfiléer i olja, skurna i små bitar
  • 2 msk kapris
  • 2 msk persilja, finhackad
  • ca 0,5 tsk salt
  • 3 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda 0,5 dl salt med 0,5 liter vatten, rör om tills saltet löser sig. Lägg fisken i saltlagen i 15 minuter. Skölj sedan snabbt av den i kallt vatten och torka av med hushållspapper.
  3. Lägg fisken i en ugnsform och ställ in den i ugnen i 5 minuter. Ta ut och häll av det avrunna vattnet.
  4. Häll ströbrödet i en skål, pressa ner vitlöken och rör sedan i kryddor, parmesanost och olivolja.
  5. Salta och peppra på fiskens båda sidor och lägg den i en stor smord ugnsform, fördela sedan paneringen på fisken och droppa över olivolja.
  6. Blanda tomathalvor, sardeller, kapris, persilja och salt i en skål. Fördela tomatröran runt fisken.
  7. Ställ in formen mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter.
  8. Servera fisken med ris och med en fräsch sallad på en assiett bredvid.