Citronrisotto med ugnsbakad lax och grönsaker

koket.se
Citronrisotto med ugnsbakad lax och grönsaker
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Citronrisotto med ugnsbakad lax och grönsaker

26 ingredienser

30 min

Paolos bästa risotto doftar ljuvligt av citron och serveras med lax och grönsaker i foliepaket.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Laxpaket

  • 4 laxfiléer, skinn- och benfria skivor (à cirka 150 g)
  • 1 zucchini, liten
  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 3-4 msk färsk timjan, grovhackad eller 2-3 tsk torkad
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • ugnsfolie

Risotto med citronsmak

  • 4 dl arborioris
  • ca 1,2-1,5 l hönsbuljong (gjord på fond eller tärning)
  • 2 msk olivolja
  • 40 g smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1,5-2 dl vitt vin
  • 1,5 dl parmesanost, färskriven
  • 1 dl persilja, finhackad
  • ca 2-3 msk citron, saft
  • 1 citron, rivet skal
  • salt
  • svartpeppar
  • ev svartpeppar, grovmalen, för att strö över
  • ev citron, skalet, rivet för att strö över

Gör så här

  1. Laxpaket
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skölj fisken och torka av lite lätt med hushållspapper.
  4. Skölj grönsaker och purjolök. Skär alla grönsaker i små, små bitar och strimla purjolöken. Lägg ner purjolök och timjan i en skål. Pressa ner vitlöken direkt i skålen. Blanda väl.
  5. Värm olivolja (3 msk) i en stekpanna. Tillsätt grönsaksbitarna, salt och peppar och fräs i cirka 3-4 minuter.
  6. Forma foliearken till portionsformar som ska rymma en bit fisk och grönsaker, smörj de fyra arken med olivolja.
  7. Salta och peppra fisken runtom och lägg skivorna på foliearken. Droppa över lite olivolja (ca 1 msk) och fördela de stekta grönsakerna ovanpå filéerna. Toppa med purjolöksblandningen.
  8. Sätt in formen i mitt i ugnen, i cirka 25 minuter.
  9. Risotto
  10. Värm olivoljan och hälften av smöret (20 g) i en kastrull, lägg i löken och låt den fräsa på låg värme i 2-3 minuter, tills den mjuknat men utan att ta färg. Rör sedan i riset och fräs det hela i ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
  11. Häll sedan i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i ca 18-20 minuter (eller enl. anvisningen på förpackningen). Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. Koka tills riset blivit mjukt och krämigt.
  12. Rör ner smör (20 g), parmesanost, persilja, citronsaft och citronskal i risotton. Smaka av med citronsaft, salt och ev lite peppar.
  13. Servera risotton rykande het, toppa med lite rivet citronskal och strö över lite grovmalen svartpeppar.