4 laxfiléer, skinn- och benfria skivor (à cirka 150 g)
1 zucchini, liten
1 aubergine
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
3-4 msk färsk timjan, grovhackad eller 2-3 tsk torkad
1-2 klyftor vitlök
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
ugnsfolie
Risotto med citronsmak
4 dl arborioris
ca 1,2-1,5 l hönsbuljong (gjord på fond eller tärning)
2 msk olivolja
40 g smör
2 schalottenlökar, finhackade
1,5-2 dl vitt vin
1,5 dl parmesanost, färskriven
1 dl persilja, finhackad
ca 2-3 msk citron, saft
1 citron, rivet skal
salt
svartpeppar
ev svartpeppar, grovmalen, för att strö över
ev citron, skalet, rivet för att strö över
Gör så här
Laxpaket
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj fisken och torka av lite lätt med hushållspapper.
Skölj grönsaker och purjolök. Skär alla grönsaker i små, små bitar och strimla purjolöken. Lägg ner purjolök och timjan i en skål. Pressa ner vitlöken direkt i skålen. Blanda väl.
Värm olivolja (3 msk) i en stekpanna. Tillsätt grönsaksbitarna, salt och peppar och fräs i cirka 3-4 minuter.
Forma foliearken till portionsformar som ska rymma en bit fisk och grönsaker, smörj de fyra arken med olivolja.
Salta och peppra fisken runtom och lägg skivorna på foliearken. Droppa över lite olivolja (ca 1 msk) och fördela de stekta grönsakerna ovanpå filéerna. Toppa med purjolöksblandningen.
Sätt in formen i mitt i ugnen, i cirka 25 minuter.
Risotto
Värm olivoljan och hälften av smöret (20 g) i en kastrull, lägg i löken och låt den fräsa på låg värme i 2-3 minuter, tills den mjuknat men utan att ta färg. Rör sedan i riset och fräs det hela i ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
Häll sedan i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i ca 18-20 minuter (eller enl. anvisningen på förpackningen). Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. Koka tills riset blivit mjukt och krämigt.
Rör ner smör (20 g), parmesanost, persilja, citronsaft och citronskal i risotton. Smaka av med citronsaft, salt och ev lite peppar.
Servera risotton rykande het, toppa med lite rivet citronskal och strö över lite grovmalen svartpeppar.