Potatispizza med prästost och gräddfil

1,5 h
4
Potatispizza med prästost och gräddfil
Foto: TV4
Från Mitt kök

Baka pizza på grillen! Spännande pizza toppad med färskpotatis och prästost. Vill man så är det även smarrigt med löjrom eller lax på.

23 juli 2014
Visa mer
1,5 h
4

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • 5 dl vetemjöl

Topping

  • ca 12 färskpotatisar
  • 1 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk dillfrö
  • svartpeppar från kvarnen
  • 150 g riven prästost
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk fint skuren sticklök
  • 20 g späda blad
  • ev 50 g löjrom, matjessill eller varmrökt lax (till servering)

Gör så här

  1. Deg
    Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme under handduk i rumstemperatur. Kavla ut degen till pizzor i önskad storlek.
  2. Topping
    Skrubba potatisarna och skiva dem tunt med en vass kniv eller en mandolin. Lägg potatisskivorna i kallt saltat vatten. Häll av potatis och klappa torrt med en ren handduk eller hushållspapper.
  3. Vänd runt potatisskivorna med olivolja, salt och dillfrö och lägg i ett lager på pizzadegen, lite omlott, strö över osten.
  4. Grädda i ugn eller på baksten i grill under lock ca 15 minuter (ca 250 grader ska den hålla) eller tills pizzorna fått fin färg och potatisen är mjuk.
  5. Toppa med klickar med gräddfil, sticklök och löjrom (om du vill), toppa med lite gröna blad och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept