Palsternacksqueneller med shiitakesvamp

Palsternacksqueneller med shiitakesvamp
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 0,5 kg palsternackor
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 25 g osaltat smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 2 msk persilja, grovhackad
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlöl
  • 1 dl kokt helt matvete
  • 2 msk olivolja
  • 25 g smör
  • 50 g färsk bladspenat
  • Salt
  • peppar
  • 200 g shiitake svamp
  • 8 st blad färsk salvia
  • 4 msk tamari, japansk soja
  • 1,5 dl misobuljong

Gör så här

  1. Skala och skär palsternackorna i bitar.
  2. Koka palsternackan lätt i lättsaltat vatten, häll av och låt ånga av.
  3. Lägg i en ugnsplåt och ringla över oljan, rosta i 200 grader i ugn i ca 30 minuter.
  4. Mixa den rostade palsternackan till en puré, spar några bitar att toppa med.
  5. Blanda vatten, hälften av smöret och lite salt i en kastrull och koka upp, pudra ner mjölet och rör frekvent så att inga klumpar bildas.
  6. Rör tills smeten lossnar från kastrullen.
  7. Lägg över blandningen i en skål och rör ned ägget.
  8. Rör ned palsternackspurén, krydda upp med salt och peppar, rör ned persiljan.
  9. Forma queneller dvs äggform av palsternackssmeten med hjälp av en matsked, doppa den gärna i ljummet vatten.
  10. Lägg quenellerna på bakplåtsklädd plåt.
  11. Grädda 20 minuter i 200 grader.
  12. Finhacka lök och vitlök i olja och smör, fräs tills löken blir transparent.
  13. Vänd ned matvete och spenaten, smaka av med salt och peppar.
  14. Fräs svampen i resterande smör, lägg i salviabladen och slå på tamari och grönsaksbuljong och låt puttra samman, smaka av med salt och peppar.
  15. Lägg upp spenaten och kantarellerna på tallriken, toppa med queneller.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept