Ugnsstekt laxsida med ört- och mandelpesto

koket.se
Ugnsstekt laxsida med örtpesto
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016Tommy Myllymäki 2016
Lisa Lemke 2016Tommy Myllymäki 2016

Ugnsstekt laxsida med ört- och mandelpesto

19 ingredienser

Ugnsstekt eller ugnsbakad lax under ett täcke av ört- och mandelpesto på basilika, persilja, dill och lagrad prästost.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g laxsida med skinn
  • salt
  • svartpeppar

Örtpesto

  • 2 klyftor vitlök
  • 60 g sötmandel
  • 120 g vällagrad prästost, riven
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl basilika, finhackad
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 1 citron
  • 1-1,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 1 knippe rädisa
  • 1 dl dill, hackad
  • ca 40 g smör, smält
  • 1 citron, rivet skal
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Lax med pestotäcke

  1. Hacka örterna, vitlöken och mandlarna grovt. Blanda sedan örter, vitlök och lite citronsaft. Mixa med en stavmixer och slå på olivoljan successivt. Avsluta med osten och salt och peppar.
  2. Bena ut laxen, men behåll biten hel. Placera laxen i en form och bred på peston på ovansidan.
  3. Baka sedan laxen i ugnen, 175 grader i ca 10 till 15 minuter.

Tillbehör

  1. Skär rädisorna i mindre bitar och bryn smöret i en kastrull. Lägg rädisorna i en skål, riv citronskal över samt plockad dill på toppen. Avsluta med det brynta smöret.