Ugnsstekt laxsida med ört- och mandelpesto

Ugnsstekt laxsida med örtpesto
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 800 g laxsida med skinnet kvar
  • salt och svartpeppar

Örtpesto

  • 2 vitlöksklyftor
  • 60 g mandel
  • 120 g vällagrad prästost, riven
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl basilika, finhackad
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 1 citron
  • 1-1,5 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Till servering

  • 1 knippe rädisor
  • 1 dl dill, hackad
  • ca 40 g smält smör
  • 1 citron, rivet skal
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Lax med pestotäcke
    Hacka örterna, vitlöken och mandlarna grovt. Blanda sedan örter, vitlök och lite citronsaft. Mixa med en stavmixer och slå på olivoljan successivt. Avsluta med osten och salt och peppar.
  2. Bena ut laxen, men behåll biten hel. Placera laxen i en form och bred på peston på ovansidan.
  3. Baka sedan laxen i ugnen, 175 grader i ca 10 till 15 minuter.
  4. Tillbehör
    Skär rädisorna i mindre bitar och bryn smöret i en kastrull. Lägg rädisorna i en skål, riv citronskal över samt plockad dill på toppen. Avsluta med det brynta smöret.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept