Toscansk vintergryta med sidfläsk och bönor

1 h
4
Toscansk vintergryta med sidfläsk och bönor
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

  • 400 g sidfläsk, välj rimmat eller rökt
  • 2 stora gula lökar
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 2 stora morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 1-2 peperoncino
  • 2 burkar körsbärstomater på burk
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • olivolja
  • 130 g urkärnade kalamataoliver
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ca 2 dl vatten
  • 760 g stora vita bönor (2 förpackningar)
  • grovhackad basilika eller persilja, till servering
  • riven parmesan, till servering

Gör så här

  1. Skär bort svålen från fläsket (men släng det inte utan låt det koka med i grytan) och skär fläsket i grova tärningar.
  2. Hacka lök, vitlök, selleri och morot fint.
  3. Hetta upp en stor och vid kastrull med olivolja och bryn fläsket. Tillsätt lök, peperoncino, selleri och morot och låt fräsa tills löken är mjuk.
  4. Tillsätt tomater och torkade örter och låt koka upp. Sänk värmen, tillsätt vattnet samt salt och peppar och låt koka i ca 40 minuter utan lock. Rör om då och då under tiden.
  5. När det återstår ca 15 minuter av koktiden, häll i de avrunna bönorna.
  6. Tillsätt eventuellt mer vatten om grytan börjar bli för torr. Smaka av med ytterligare salt och peppar och servera med grovhackad basilika samt riven parmesan på toppen. Gott tillsammans med ett härligt bröd, risoni eller annan god pasta.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept