Sommarpaj med lax och ramslök

ca 40 min
4 - 6
Sommarpaj med lax och ramslök
Foto: TV4
ca 40 min
4 - 6

Du behöver

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1-2 msk kallt vatten
  • salt

Fyllning

  • 200 g gravad lax
  • 3 st knipplökar
  • 50 g ramslök
  • 3 st ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk

Övrigt

  • salt
  • peppar
  • smör till stekning

Mixsallad för 4 personer

  • 1 knippe rädisor
  • 4 st knippmorötter
  • blast av knipplök
  • 50 g hasselnötter, rostade och skalade
  • 1 st citron
  • rapsolja
  • salt

Gör så här

  1. Arbeta ihop mjöl, vatten, smör och salt till en slät pajdeg.
  2. Tryck ut pajdegen i en pajform, var noga längs kansterna och låt sedan pajformen vila i kylen i minst 30
    minuter.
  3. Strimla ramslöken och smaka - är den för spetsig i smaken bör den fräsas i stekpanna, men om den är len går den att ha i rå.
  4. Skär laxen i tunna strimlor.
  5. Skär vårlöken i skivor och fräs tillsammans med ramlöken i stekpanna med smör.
  6. Blanda äggstanningen som består av ägg, grädde, mjölk samt salt och peppar.
  7. Förgrädda pajskalet, 225 grader i 10-12 minuter.
  8. Gör salladen genom att hyvla rädisor och morötter tunt, skära blasten från löken fint och blanda alla grönsaker med salladen.
  9. Plocka ut pajskalet ur ugnen, sprid ut den frästa löken i botten av pajen och fortsätt med laxen. Slå sedan äggstanningen över och grädda i ugnen på 160 grader i ca 20 minuter tills äggstanningen har stelnat.
  10. Avsluta salladen genom att rosta grovt hackade hasselnötter i en torr panna och toppa sedan salladen med nötterna. Fortsätt med rapsolja efter smak, saften från en citron och lite salt.
    Smaklig måltid!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept