Skånsk äpplekaka med kavring och calvados

Skånsk äpplekaka med kavring
Foto: tv4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Skånsk äpplekaka med kavring och calvados

10 ingredienser

ca 50 min

Skånsk äppelkaka med smörstekt kavring, ströbröd och äppelkompott. Servera med grädde som smaksätts med äppeljuice eller calvados.

I videoklippet ovan: Lisa Lemke befinner sig i London och bjuder britterna på skånsk äppelkaka.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • ca 2 skivor kavring [2 dl mixad]
  • 2 dl ströbröd
  • 150 g smör
  • 1 dl brunt farinsocker
  • ca 10 svenska äpplen
  • ca 0,75 dl strösocker
  • 1-2 kanelstänger
  • 2 msk äppeljuice (kullados eller calvados)
  • ca 150-200 g smör

Till servering

  • grädde (eller vaniljglass)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek kavring och ströbröd tillsammans med farinsocker i den första mängden smör tills det börjar få fin gyllene färg.
  3. Kärna ur och skala äpplena. Tärna dem fint och koka samman till en kompott med kanelstång, äpplejuice och socker. Smaka av under tiden om du behöver mer sötma, det beror lite på vilket äpple du valt.
  4. Fördela brödsmul i botten av portionsformar (eller i en plåt för stora muffins), lägg på en klick äpplelkompott över och hyvla kallt smör ovanpå.
  5. Fortsätt varva bröd, äpple och smör ett varv till och avsluta med ytterligare lite bröd ovanpå äpplet innan du toppas med smör. Baka i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter.
  6. Låt stå ca 10 minuter innan servering och toppa med antingen vaniljglass eller lättvispad grädde smaksatt med lite kullados eller calvados.