Saftig äppelkaka med mandelmjöl

äppelkaka med mandel
Foto: Tv4
Från Mitt kök

Saftig äppelkaka med mandelmjöl och knaprig topp av mandelsplitter. Servera din goda äppelkaka med lättvispad grädde.

Baka gärna din äppelkaka en dag i förväg, den blir bara saftigare och godare av att stå till sig ett tag!
Se fler recept från

Mitt kök


31 oktober 2012
Visa mer

Du behöver

Äppelkaka

  • 2 äpplen
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 0,75 dl grädde
  • 0,75 dl mjölk
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 100 g mandelsplitter

Gör så här

  1. Äppelkaka med mandelmjöl
    Koka upp gräddmjölken och lägg ner smöret så det smälter.
  2. Häll socker och ägg i en bunke. Vispa med elvsip tills det får en fluffig konsistens. Vänd ner smör- och mjölkblandningen i äggsmeten.
  3. Skala och kärna ur äpplen, skär dem i klyftor.
  4. Blanda ner vete- och mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker i smeten.
  5. Blanda runt alltsammans så det blir en jämn och len smet.
  6. Slå smeten i en springform.
  7. Placera ut klyftorna i formen längs med sidorna och strö mandelsplittern över hela kakan.
  8. In i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter, placera kakan långt ner i ugnen.
  9. Om kakan börjar bli mörk innan den är klar, täck den med smörpapper så inte toppen blir bränd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept