Saffransscones med clementin

koket.se
saffransscones
Foto: tv4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Saffransscones med clementin

9 ingredienser

ca 25 min

I juletider är det extra gott med saffran. Gör dessa scones med saffran och clementin, passar utmärkt som helgfrukost eller brunch.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 förp saffranspistiller
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1-1,5 dl mjölk
  • 1 dl russin
  • 2 clementiner, saften

Gör så här

  1. Pressa saften ur två clementiner.
  2. Koka upp tillsammans med russin i en kastull, sänk värmen och sätt på ett lock och låt sjuda ett par minuter.
  3. Mortla saffran tillsammans med lite socker och tillsätt sedan till kastrullen, dra av från värmen.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål.
  5. Bryt ner smör och arbeta ihop till en deg, gärna med fingrarna.
  6. Tillsätt russin och vätskan från kastullen till degen.
  7. Blada och tillsätt mjölk successivt, degen ska vara lite kletig men hanterbar.
  8. Klicka ut på en plåt med hjälp av en sked.
  9. Baka i ugnen på 175 grader, ca 10-12 minuter.
  10. Ta ut när de börjar få färg och servera tillsammans med marmelad och smör eller ät som de är.