Ostfyllda kalvfärsbullar med potatispuré

Ostfyllda kalvfärsbullar med potatispuré
Foto: TV4
Från Mitt kök

Ostfyllda kalvfärsbullar, frikadeller, med dragon- och vitvinskokta morötter. Servera med potatispuré, gärna på mandelpotatis.

27 april 2013
Visa mer
4

Du behöver

Kalvfärsbullar

  • 0,5 gul lök
  • smör till stekning
  • 2 msk ströbröd
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 msk grädde
  • 500 g kalvfärs
  • 75 g långlagrad ost
  • salt och peppar
  • 400 g späda morötter

Vinkokta morötter

  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 1 kruka fransk dragon
  • salt och peppar

Potatispuré

  • 800 g potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 6 msk smör

Gör så här

  1. Börja med köttbullarna. Hacka löken fint och fräs den mjuk i smör. Blanda ströbröd med kalvfond och grädde och låt stå i ett par minuter.
  2. Tillsätt lök, färs, ättika och socker och arbeta smeten noga tills den är slät och smidig. Krydda med salt och vitpeppar och provkoka en liten bit smet för avsmakning. 
  3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma smeten till små fina köttbullar med en liten bit ost i varje köttbulle och koka dem i 2-3 omgångar (beroende på kastrullens storlek) i vattnet i ca 4-5 minuter eller tills köttbullarna är helt genomlagade. Ta upp köttbullarna med en hålsil och lägg dem åt sidan under tiden du kokar morötterna.

  4. Skala och koka potatisen.
  5. Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Koka upp vin, vatten och grädde tillsammans med hackad dragon. Smaka av vätskan med salt och peppar och lägg ner morötterna och låt dem koka tills de är al dente. 
  6. Lägg ner köttbullarna tillsammans med morötterna och låt dem bli varma i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  7. Krossa och blanda potatisen med mjölk och smör efter tycke till en bra konsistens.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept