Knaprig bärpaj

1,5 h
1 paj
Bärpaj
Foto: TV4
Från Mitt kök

Bärpaj fylld med blåbär och hallon samt mandelcrusttopping och hemmagjord vaniljsås

21 augusti 2012
Visa mer
1,5 h
1 paj

Du behöver

  • 250 g hallon
  • 250 g blåbär
  • ev. lite socker

Pajdeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl råsocker
  • 1 tsk bakpulver

Mandelcrust

  • 0,5 dl hackad sötmandel
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl solrosfrö
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 75 g smör
  • 4 msk honung

Vaniljsås

  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl råsocker
  • 5 äggulor

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck eller kavla ut den i en pajform.
  2. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugn på 175 grader i ca 10-12 min.
  3. Blanda ihop mandelcrust toppingen.
  4. Fyll pajskalet med bären, sockra lite om bären är sura.
  5. Smula över mandelcrustet ovanpå bären så att de täcks och kör in pajen i ugnen, ytterligare 20-30 minuter.
  6. Vaniljsås
    Vispa ihop äggulor, mjölk, grädde och socker i en kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ut de svarta fröna.
  7. Tillsätt frön och resten av vaniljstången i kastrullen och sjud upp allt under ständig omkörning.
  8. Dra av vaniljsåsen från värmen efter första bubblan.
  9. Låt svalna, sila och servera till pajen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept