Saffransrisotto med rostad mandel

koket.se
Saffransrisotto med rostad mandel
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Saffransrisotto med rostad mandel

13 ingredienser

30 min

Saffransrisotto med sparris, rostad mandel och riven parmesan. Klart på 30 minuter! Med vegetabilisk buljong blir rätten vegetarisk.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 4 dl avorioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,2 l hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 3 dl parmesanost, riven
  • 30 g smör
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 10-12 grön sparris, späda
  • 1 dl sötmandel

Gör så här

  1. Rosta mandeln i en torr het panna. Låt svalna och hacka grovt. Förbered buljongen som ska vara varm när den tillsätts.
  2. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs den mjuk i olivoljan, utan att den tar färg. Tillsätt riset och rosta det med löken och olivoljan.
  3. Häll på vinet och låt ånga in i riset. Tillsätt den varma buljongen, som gärna får puttra på en platta bredvid risottokastrullen. Häll i 2 dl buljong i taget till vätskan absorberats av riset. Tillsätt då nästa 2 dl osv. Rör om i risotton ofta, då får den sin rätta krämighet.
  4. Rör ut saffran i 0,5 dl av buljongen och tillsätt det efter ca 10 minuters kokning. Risotton ska koka totalt ca 18 minuter, när det är 2-3 minuter kvar, skär ner sparrisen i bitar och låt den koka
  5. med till slutet.
  6. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner osten och smöret. Smaka med salt och nymalen svartpeppar. Toppa med mandeln och servera genast med ev mera parmesan.