Rökig biff med sötpotatisklyftor

koket.se
Rökig biff med sötpotatisklyftor
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Rökig biff med sötpotatisklyftor

16 ingredienser

40 min

Stekt ryggbiff rubbad med rökig kryddblandning. Till det rökiga köttet passar sötpotatisklyftor extra bra, likaså majonnässåsen med sting av senap.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 700 g ryggbiff, rumstempererad i skivor
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 5 msk olivolja
  • 800 g sötpotatis, i smala klyftor
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk grovkornig dijonsenap
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk honung
  • köttsaften som köttet släpper vid vila
  • smör
  • olja
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • mâchesallad, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skrubba eller skala sötpotatis och skär i tunna klyftor. Lägg i en bunke och häll på potatismjöl. Vänd försiktigt med händerna så alla bitar täcks tunt med potatismjölet. Häll sedan på 3 msk olivolja och vänd runt igen. Salta och peppra, lägg i en bakplåtspapperklädd plåt och sätt i ugnen i 30 minuter.
  3. Blanda majonnäs, de båda dijonssenapssorterna och honung. Ställ åt sidan.
  4. Blanda riven vitlök, rökt paprikapulver, spiskummin, 2 msk olivolja, en nypa salt och lite peppar till en härlig rub.
  5. Torka av köttet med hushållspapper och gnugga sen in det med rubben. Hetta upp en stekpanna på hög medelvärme. Stek köttet i smör och olja, ca 2 minuter per sida för medium rare, lite längre om man vill ha mer genomstekt. Låt köttet vila några minuter under folie på en skärbräda. Ta tillvara på köttsaften som rinner ut och blanda i dijonmajonnässåsen.
  6. Servera rökiga ryggbiffen med de rostade sötpotatisklyftorna och dijonmajonnässås. Lite machésallad är gott och fint till.