Parma- och salvialindad fläskfilé med potatisgratäng

koket.se
Parma- och salviainlindad fläskfilé med potatisgratäng
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Parma- och salvialindad fläskfilé med potatisgratäng

17 ingredienser

45 min

Bästa fredagsmiddagen med saftig ugnsstekt fläskfilé inlindad i parmaskinka och salvia. Servera med potatisgratäng med parmesan och enkel tomatsallad.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • 0,5 dl vitt vin
  • 100 g parmaskinka
  • 15 salviablad (från kruka, färre om de är från trädgården)
  • olivolja, att steka i

Potatisgratäng

  • 900 g mjölig potatis, skivad
  • 1 purjolök, i tunna skivor
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl parmesanost, riven

Tomatsalla

  • 400 g körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 rödlök
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Börja med potatisgratängen. Stek purjolök tills den är mjuk men inte brynt. Tillsätt grädde, mjölk, vitlök samt skivad potatis. Låt puttra på låg värme i 10 minuter. Lägg i en ugnssäker form varvat med parmesan. Ställ i ugnen på 250 grader i 30 minuter till gratängen fått fin färg.
  2. Putsa fläskfilén. Salta och peppra. Bryn i olivolja till den fått fin färg runtom. Slå på vinet och låt puttra till vinet avdunstat. Ta upp filén, lägg salviablad på och klä in den med parma.
  3. Lägg i en ugnsform och sänk ugnsvärmen till 175 grader. Ställ i ugnen tillsammans med gratängen till innertemperatur 68 grader. Detta tar ca 10-15 minuter beroende på hur länge du brynt filén samt effekten på din ugn. Ta ut filén ur ugnen och låt vila 10 minuter innan du skär upp den.
  4. Skiva rödlöken så tunt du kan. Lägg i en skål och häll vinäger över. Låt stå i några minuter. Dela tomaterna på mitten och lägg i skålen med löken, häll olivolja över och blanda väl.
  5. Servera den smakrika fläskfilén med parmesanpotatisgratäng och tomatsallad.