Oxfilé med svampgratäng

Oxfilé med svampgratäng
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Oxfilé med svampgratäng

19 ingredienser

40 min

Lyxig middag med oxfilé och potatisgratäng med svamp och rotselleri. Innertemperatur för oxfilé: 55 grader medium rare, 60 grader medium och 65 grader well done.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar oxfilé (à 175 g)
  • 900 g mjölig potatis, i skivor
  • 0,5 rotselleri, i skivor
  • 200 g trattkantareller (eller kantareller)
  • 1 gul lök, i tunna skivor
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk färsk timjan, hackad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl västerbottensost eller annan lagrad ost, riven
  • 100 g rucolasallad
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 rödlök, tunt skivad i ringar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • peppar

Att steka i

  • neutral olja
  • smör

Gör så här

  1. Ta fram köttet så det blir rumstempererat.
  2. Börja sen med gratängen. Sätt ugnen på 250 grader. Stek lök i smör och olja tills den är mjuk och lite gyllene. Tillsätt vitlök och låt steka med i någon minut.
  3. Häll sedan på grädde och mjölk samt tillsätt potatis, rotselleri och timjan. Låt puttra på låg värme i 15 minuter.
  4. Stek kantarellerna på hög värme i lite olja. När svampen börjar ta färg, lägg i en klick smör och låt steka i någon minut till. Lägg svampen i potatiskoket tillsammans med hälften av osten. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll i en gratängform och toppa med resterande ost. Ställ i ugnen i 15 minuter eller till gratängen fått fin färg.
  6. Lägg rucola, cocktailtomater och tunt skivad rödlök i en skål. Droppa på olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra och vänd runt. Ställ åt sidan.
  7. Värm en panna till hög värme. Torka av oxfilén, salta och peppra och stek i smör och lite rapsolja i 2-3 minuter per sida. Fyll inte pannan mer än 2/3. Ös köttet med smöret. Använd gärna en termometer för att se innertemperatur. Vid 55 grader är köttet medium rare, vid 60 grader medium och 65 grader well done.