Oxfilé med svampgratäng

40 min
4
Oxfilé med svampgratäng
Foto: TV4
40 min
4

Du behöver

  • 4 bitar oxfilé à 175 g
  • 900 g mjölig potatis, i skivor
  • 0,5 liten rotselleri, i skivor
  • 200 g trattkantareller eller kantareller
  • 1 gul lök, i tunna skivor
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk färsk timjan, hackad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl västerbottensost eller annan lagrad ost, riven
  • 100 g rucola
  • 250 g cocktailtomater
  • 1 liten rödlök, tunt skivad i ringar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt och peppar
  • neutral olja samt extra smör att steka i

Gör så här

  1. Ta fram köttet så det blir rumstempererat.
  2. Börja sen med gratängen. Sätt ugnen på 250 grader. Stek lök i smör och olja tills den är mjuk och lite gyllene. Tillsätt vitlök och låt steka med i någon minut.
  3. Häll sedan på grädde och mjölk samt tillsätt potatis, rotselleri och timjan. Låt puttra på låg värme i 15 minuter.
  4. Stek kantarellerna på hög värme i lite olja. När svampen börjar ta färg, lägg i en klick smör och låt steka i någon minut till. Lägg svampen i potatiskoket tillsammans med hälften av osten. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll i en gratängform och toppa med resterande ost. Ställ i ugnen i 15 minuter eller till gratängen fått fin färg.
  6. Lägg rucola, cocktailtomater och tunt skivad rödlök i en skål. Droppa på olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra och vänd runt. Ställ åt sidan.
  7. Värm en panna till hög värme. Torka av oxfilén, salta och peppra och stek i smör och lite rapsolja i 2-3 minuter per sida. Fyll inte pannan mer än 2/3. Ös köttet med smöret. Använd gärna en termometer för att se innertemperatur. Vid 55 grader är köttet medium rare, vid 60 grader medium och 65 grader well done.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept