Marockanska lammfärsbullar med couscous

koket.se
Marockanska lammfärsbullar med couscous
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Marockanska lammfärsbullar med couscous

26 ingredienser

30-40 m

Marockansk lammgryta med köttbullar i kryddig tomatsås. Servera med couscous, mandel och harissa.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 600 g lammfärs
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen kanel
  • salt
  • peppar

Sås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 g saffran
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 400 g krossade tomater
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 1 citron, pressad saft
  • salt
  • peppar

Couscous

  • 3 dl couscous
  • 5 dl vatten, kokande
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • 3 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Börja med såsen. Bryn lätt lök och vitlök i olivoljan. Tillsätt saffran, ingefära, spiskummin och
  2. paprikapulver. Låt steka med i någon minut och tillsätt sedan tomatkrossen, kalvfond och vatten.
  3. Låt koka upp och puttra.
  4. Blanda lammfärsen väl med de övriga ingredienserna till köttbullarna. Rulla till små köttbullar och
  5. lägg i den kokande såsen. Låt koka i 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft.
  6. Under tiden grytan puttrar, koka upp vatten till couscousen. Dra av från värmen. Häll i olivolja och
  7. smaka av med salt. Häll i couscousen, sätt på locket och låt svälla i ca 10 minuter (se instruktioner
  8. på förpackningen). Fluffa sedan till couscousen och blanda i hackad persilja.
  9. Servera genast grytan med couscous, lite harissa och hackad mandel.