Het currysås med kikärtor och räkor

30 min
4
Kikärtscurry
Foto: Tv4
Från Mitt kök

En härligt doftande currygryta med kikärtor och räkor. Servera gärna med naanbröd, mango chutney och bröd.

Det går bra att utesluta räkorna, då blir det en jättegod vegetarisk rätt.

18 februari 2014
Visa mer
30 min
4

Du behöver

Kryddblandning

  • 1,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 kanelstång

Grytan

  • 200 g skalade räkor (ca 500 g oskalade)
  • 1 burk kikärtor (400 g)
  • 2 gula lökar, i tunna skivor
  • 1 röd paprika, i munsbitar
  • 4 klyftor vitlök, rivna
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 dl matlagningsyoghurt (minst 10 % fett)
  • 65 g färsk spenat

Till servering

  • 1 bunte koriander, finhackad
  • basmatiris
  • mango chutney
  • naanbröd

Gör så här

  1. Blanda samman alla kryddorna.
  2. Stek lök i rapsolja på hög medelvärme till den är mjuk och gyllene.
  3. Tillsätt vitlök och ingefära samt kryddblandingen och låt fräsa i ca 1 minut. Det ska dofta härligt från kryddorna när de bryns.
  4. Häll i tomatkross, grädde, hackad koriander, salt och peppar. Sänk till lång medelvärme och låt puttra i 20 minuter.
  5. Tillsätt kikärtor och låt puttra med i 2 minuter. Rör ner yoghurten och de färska spenatbladen och låt bli genomvarmt.
  6. Ta bort från plattan och tillsätt ev räkor om du vill att det ska bli lite mer lyxigt och matigt. Toppa med korianderblad. Servera med basmatiris, naanbröd samt mango chutney.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept