Grillad kyckling med frasiga pommes

koket.se
Grillad kyckling med rostad pommes
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Grillad kyckling med frasiga pommes

15 ingredienser

30 min

Snabb fredagsrätt med snabba hemgjorda pommes i ugn, kycklingfilé i grillpanna och hemgjord aioli.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 700 g kycklingfilé (minutkycklingfiléer)
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron, pressad saft och rivet skal
  • 1 kruka färsk persilja

Pommes

  • 900 g bakpotatis
  • 5 msk neutral rapsolja
  • salt

Aioli

  • 2 äggulor, rumsvarma
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • citronsaft
  • 1,5 dl neutral rapsolja
  • 2 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • 1 krispsallad (stort)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med aiolin. Vispa äggulorna med den rivna vitlöken och citronsaft i en bunke. Droppa sedan i oljan, lite i taget under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Skär potatisen i cm-tunna strimlor längs med potatisen. Tvätta strimlorna noggrant och torka av med hushållspapper. Lägg potatisen i en stor bunke, häll över oljan och blanda om så alla potatisstrimlor är täckta av olja. Baka i 200 grader i 20-30 minuter. Vänd efter halva tiden så pommesen får färg runtom. Salta.
  4. Riv citronsskal och finhacka persilja. Blanda i en skål. Pressa citronsaft över kycklingen och pensla sen med olivolja. Salta och peppra och grilla hastigt på riktigt hett grilljärn, endast 1 minut per sida.
  5. Strö på citron-och persiljablandningen på kycklingen och servera genast med pommes, aioli och den krispiga salladen!